Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς η σημερινή, από το 2003 και έπειτα, όταν και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, κάθε χρόνο πληρώνονται για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ανά το παγκόσμιο. Έτσι εντείνεται η διαφθορά και υπονομεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
Φυσικά, και η Κύπρος δεν μένει εκτός του παιχνιδιού αυτού. Χρόνια η παθογένεια…
Η διαφθορά στην Κύπρο ανθεί σε γρήγορους ρυθμούς στα κόμματα, στις Τράπεζες, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας.
Και τι δεν είδαν τα μάτια μας…
…αυτούς που διοικούν το κράτος στο σκάνδαλο της Focus, το σκάνδαλο ΣΑΠΑ, «το κούρεμα των καταθέσεων», τα μπόνους των τραπεζιτών, τις εκποιήσεις κατοικιών και τις προσωπικές συστάσεις για πρόσληψη σε ιδιωτική εταιρεία, τις διαφόρων μορφών ανταμοιβές στον δημόσιο τομέα με σκοπό τις διευκολύνσεις.
Η ευθύνη καταπολέμησης της διαφθοράς βαρύνει σε πρώτο βαθμό την κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές. Οι διωκτικές Αρχές και δη η Αστυνομία και το δικαστικό σύστημα, ως επίσης και ο γενικός ελεγκτής, ο επίτροπος Διοικήσεως, αποτελούν σώματα τα οποία πρέπει επίσης να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι κυβερνώντες έχουν διακηρύξει κατά καιρούς πολλά.
Άραγε μπορούν να κάνουν τα λόγια τους πράξεις ;
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο, κυρίως, βίο του τόπου οι οποίες θα διασφαλίζουν μεταξύ άλλων τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, τη διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία, τη διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του “πόθεν έσχες” και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων κρίνονται επιτακτικές.
Φυσικά, το ζητούμενο σε περίπτωση δεν είναι άλλο από την πολιτική βούληση εφαρμογής των εν λόγω νομοθετημάτων.
Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Χρόνια τώρα τα σκάνδαλα, η διαφθορά, η διαπλοκή, η έλλειψη ευθιξίας και ευθύνης, η σήψη και οι λαμογιές αποτελούν πάγια τακτική και πολιτική των κυβερνώντων με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγεθύνεται διαρκώς.
Μόνο με την κατακραυγή και τον Αγώνα θα αλλάξει η κοινωνία. Και εδώ επαφίεται η δική μας η συνδρομή.
Αντίδραση. Καθημερινός αγώνας για την εδραίωση της διαφάνειας. Σύγκρουση και ρήξη με τη διαφθορά.
Γραφείο Τύπου
Νεολαίας ΕΔΕΚ
09/12/2015