Νεολαία ΕΔΕΚ: Ανθρώπινα Δικαιώματα … Ώρα Μηδέν!

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.  Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

(Οικ. Διακ. Ανθρ. Δικ.)

 

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων.  Μέσα από το πέρασμα του χρόνου όμως, έχουμε δει ανά το παγκόσμιο να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων.

Έχουμε δει πολίτες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδες, τζιχαντιστές να βομβαρδίζουν ψυχρά και ανενόχλητοι και να αφήνουν το πέρασμά τους νεκρούς και τραυματίες, πολέμους, υποσιτισμό, φτώχεια να μαστίζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης.  Που πήγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ζωής, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της υγείας;

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα θεσπίστηκαν με σκοπό να εξασφαλίζουν στους ανθρώπους ένα πεδίο ελεύθερης ύπαρξης και δράσης από αυθαίρετες επεμβάσεις της κρατικής εξουσίας, των δυνατών έναντι των αδυνάτων.  Κάθε δημοκρατικό κράτος έχει ως θεμέλιο ύπαρξής του τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού του.

 

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται σε αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, δικαιώματα στα οποία δεν χωρούν επεμβάσεις και εκπτώσεις.

 

Ανά το παγκόσμιο όμως το όφελος της ανθρωπότητας παρακάμπτεται μπροστά στα συμφέροντα και τις πολιτικές των δυνατών και του χρήματος.

 

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ως λαός – και κάθε χρόνο όλο και με νέα δεδομένα – το «θέατρο του παραλόγου».

 

Οι εκάστοτε «ηγέτες» μας συζητούν για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.  Και μας έχουν καρφώσει στο μυαλό ότι ο περιορισμός της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της περιουσίας, της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, της ασφάλειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποτελούν μονόδρομο για να καταφέρουμε να επιτύχουμε μια λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

 

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας του τόπου τούτου, ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί την ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών της πατρίδας μας, διαπραγματεύεται την καταπάτηση των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των εισβολέων και των σφετεριστών των περιουσιών μας.

 

Αγαπητέ Νίκο,

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ΑΝΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΤΑ. Ούτε εσύ έχεις δικαίωμα να τα διαπραγματευτείς, να τα καταπατήσεις, να τα καταργήσεις.  Γιατί πολύ απλά, δεν είναι δικά σου!

 

Αλλά ας μην ρίχνουμε την απόλυτη ευθύνη στους ηθοποιούς του έργου.  Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι θεατές, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αντιλαμβάνονται το κακό που έρχεται και παραμένουν παγερά αδιάφοροι.  Τους διαλαλούν ότι θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες 2ης κατηγορίας, ότι θα απολαμβάνουν λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με κάθε άλλο πολίτη της Ε.Ε., αλλά εντούτοις παρακολουθούν παγωμένοι και αδιάφοροι.

 

Ξέρουμε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι διαχωριστική, καταπατούνται τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης, της περιουσίας και της ελεύθερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, μας διαχωρίζουν με βάση τη φυλή, την καταγωγή, την γλώσσα και τη θρησκεία, και απλώς ….παρακολουθούμε.

 

Όλοι μας οραματιζόμαστε μια Κύπρο με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Μια Κύπρο Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ισότητας, Δικαιοσύνης.  Τα όνειρα όμως, δεν πραγματοποιούνται με την αδιαφορία. Θέλουν προσπάθεια και αγώνα!

 

Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει μέρα περισυλλογής!  Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε σε κανένα, ακόμη ούτε και στον «ανώτατο άρχοντα» αυτού του τόπου, να αμφισβητεί, να διαπραγματεύεται και να καταργεί τα δικαιώματά μας.  Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για όσα δικαιωματικά μας ανήκουν. Να θυμάστε ότι:

 

«Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε.»

Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτη

 

Γραφείο Τύπου

Νεολαίας ΕΔΕΚ

10/12/2015

Share